Besinler ve Dişlere Etkileri

Yazar Aslı Ercanlı

Aslı ErcanlıYemek yemek, temel ihtiyaçlarımızı karşılamak ve normal yaşam koşullarına devam etmek için yapılması şart olan olgulardan. Ama yediklerimizin çoğu vücudumuza ve dişlerimize yararlıyken bir o kadarı da zararlı. Bazı besinlerin azlığı ya da fazlalığı mide, kalp, damar hastalıklarına veya diş çürümelerine, kırılmalarına, diş eti çekilmelerine neden olabiliyor. Bu hafta sizler için, özellikle de Ramazan Ayında dikkat edilmesi gereken bilgiler ileteceğim.

Yaz mevsiminin gelmesiyle soğuk yiyecek ve içecek tüketimi artıyor. Oysa diş hassasiyeti bazı kişilerde dondurma, soğuk içecek ve hatta meyve tüketimi ile bile oluşabiliyor ve günlük hayatı kâbusa çeviriyor. Bu nokta da çok soğuk yiyecek ve içecekler tüketmemenizi tavsiye ederim.

besinlerin dişlere etkileriYine Ramazan ayında, iftar akşamlarının vazgeçilmez içecekleridir. Asitli içecekler yiyecekleri mide daha kolay sindirsin diye tercih edilseler de dişlerin asit erozyonuna maruz kalmasına neden oluyorlar. Bu durumu önlemek için daha az tüketilmeli ya da arkasından ağız suyla çalkalanmalıdır.

Asit içeren ve dişlere zarar veren yiyeceklerden bir diğeri ise elma, ağızda sadece fizyolojik temizlik sağlıyor. Elma yemenin diş çürüklerinin önlediği yolundaki inanış gerçeği yansıtmıyor. Aksine şekerli ve asitli yiyecekler arasında yer alan elmanın kalıntıları diş çürüklerine yol açıyor. Öyle ki bu konudaki açıklamalar da son derece önemli.

Selçuk Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi Pedodonti Ana bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Alparslan Gökalp, Türkiye’de diş çürüğü oranının, yüzde 80’in üzerinde olduğunu söyledi. Gökalp, özellikle elma yemenin diş çürüklerini önlediği yolundaki inanışın gerçeği yansıtmadığını dile getirerek “Şekerli ve asitli yiyecekler arasında yer alan elmanın ağzındaki kalıntıları, diş çürüklerine yol açıyor. Elma ağızda sadece mekanik, yani fizyolojik temizlik sağlar. Nötrleştirici özelliği yoktur. Ağzı, yiyecek kalıntılarından arındıran elmanın ağızda kalan suyu asitliği artıracağından, çürümeyi hızlandırır” dedi.

Diğer yandan, erkeklerin tüketmeyi pek sevmediği yoğurt diş ve dişetlerimizi koruyucu yiyeceklerden. Japonya’ da yapılan araştırmalara göre, şekersiz yoğurt nefes kokusunu gideriyor, diş taşı ve diş eti iltihaplarını da doğal yollardan önlüyor. Diğer bir örnek de sonuçları İngiltere’de yayınlanan araştırmaya dayanıyor. Altı hafta boyunca günde bir porsiyon yoğurt yiyenlerin %80’inde nefes kokusuna yol açan hidrojen sülfit düzeyi düştü. Böylece Japon bilim adamları, yoğurdun içeriğindeki maddelerin bu rahatsızlıkları önlediğini vurguladı.

Tükettiğimiz her yiyeceğin ve içeceğin önce ağız ve diş sağlığımıza sonra da genel sağlığımıza etkisi var. Diş sağlığımızı korumak istiyorsak yararlı ya da zararlı olan bu yiyecekleri bilinçli bir şekilde tüketmemiz gerekiyor.

Gülüşünüz avantajınız olsun…

Aslı Ercanlı
Erkek Magazin Ağız ve Diş Sağlığı Yazarı

İlgili Yazılar

Yorum Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.