Çene Eklemi Rahatsızlığı Can Yakıyor

Yazar Aslı Ercanlı

Aslı ErcanlıÇene eklemi rahatsızlığı daha çok genç- orta yaşlarda özellikle de biraz sinirli olup sakinleşmenin çaresini dişlerinde arayan erkeklerde sık görülüyor. Bu rahatsızlık baş, kulak, çene-yüz ağrıları, kulak çınlaması, çene ekleminden ses gelmesi, ağız açmada kısıtlılık, ağrı veya kaymalar şeklinde kendini gösterir. Zaman zaman klinik belirti vermeden yıllarca devam ederken, zaman zaman da hemcinslerinizi bezdiren bir rahatsızlık olarak sürer.

Çene eklemi rahatsızlığının nedenlerine baktığımızda çok sayıda sebep görebiliriz. Örneğin; farkında olmadan çene ekleminize ve yüz kaslarınıza aşırı yüklenmeye sebep olabilecek şekilde dişlerinizi sıkıyor veya gıcırdatıyor olabilirsiniz. En başta da söylediğim gibi sinirlendiğiniz de ya da uyurken fark etmeden dişlerinizi sıkıyor olabilirsiniz. Çene eklemi rahatsızlığına neden olabilecek fizyolojik olmayan bir diş kapanışına sahip olabilir veya daha önceleri çene yüz bölgesinde bir travmaya maruz kalmış olabilirsiniz.

Çaresi Nedir?

Çene Eklemi RahatsızlığıÇene ekleminizdeki problemlerin düzeltilmesi için tek bir tedavi şekli yoktur. Çene-yüz kaslarındaki spazmın azaltılması, optimum bir kapanışın sağlanması veya çene eklemlerinin aşırı yüklerden kurtulması gibi çeşitli tedavi şekilleriyle çene-yüz bölgesinde uyum sağlanır. Kapanış uyumu tam olmayan dolgu, protez ve kuron köprüler gözden geçirilir. Kapanış hattınızı dengelemek ve aşırı çiğneme basınçlarını önlemek için size özel bir aparat olan gece plağı yapılır.

Gece plağı sayesinde dişlerinizin birbirine baskı yapması azalacak. Çene ağrılarına ve zaman içinde de çene eklemi rahatsızlıklarına neden olan aşırı yük hafiflemiş olacak. Bu sayede çene eklemi yaşayan erkek hastalardan olmayacaksınız.

Gülüşünüz avantajınız olsun..

İlgili Yazılar

Yorum Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.