Dişeti Sağlığı

Yazar Aslı Ercanlı

Aslı ErcanlıAğız ve diş sağlığının sadece ağız kokusundan ibaret olmadığını daha önceki yazılarımızda hatırlatmıştık. Ağız ve diş sağlığına sizin biz kadınlardan daha fazla önem verdiğini de hatırlatmıştık. Bu hafta içerisinde özellikle erkek hastalarımın en çok sorduğu soruya bir de buradan açıklama getirmek isterim. Konumuz tedavisinin yapılmadığı zamanlarda diş kayıplarına neden olan diş eti hastalıkları.

Hepimize sıradan ya da sonradan herhangi bir hastalığa neden olmaz gibi gelse de ciddi sorunlar doğuran bir konu diş eti hastalıkları. Sizin dikkatinizi daha çok çekmiş olacak ki son zamanlarda erkek hastalarımın çoğu aynı sorun ve benzer sorunlarla geldiler.

Diş etine geldiğimiz zaman; dişetleri ağzımızın ve dişlerimizin hatta sindirim sistemimizin altyapısını oluşturur. Nasıl ki sağlam bir bina yapabilmek için sağlam bir temele ihtiyaç varsa;  dişlerimiz veya üzerine yapılacak protez, lamina gibi uygulamaların da sağlıklı olabilmesi için sağlıklı dişetlerine ihtiyaç vardır. Sağlıklı dişeti gülkurusu pembe renklidir ve dişleri sıkıca sarar. Dişleriniz çürük olmasa bile diş etleriniz sağlıksızsa bir gün dişlerinizi kaybetme ihtimaliniz yüksek.

Diş sağlığının bozulmasındaki temel neden kötü ağız hijyeni ve bunun sonucu oluşan diş taşları yani tartarlardır. Bunun yanı sıra bazı hastalıklar da ilk önce dişetlerinden belirti verirler. Örneğin lösemi gibi.

Dişeti SağlığıGelelim dişi temelden sarsan tartarın nasıl oluştuğuna.  Gıda artıkları tükürükteki minerallerle birleşerek dişler ve dişetleri etrafında kireç tabakaları oluştururlar. Bu kireç tabakaları başlangıçta yumuşaktırlar. Ancak hızla sert tabakalara dönüşürler. Fırçalayarak bunları dişlerinizden uzaklaştıramazsınız. Ancak diş hekiminiz diştaşı temizliği için dizayn edilmiş uygun ultrasonik aletlerle dişlerinize zarar vermeden çıkartabilir.

Erkekler için son derece önemli olan beyaz dişlerin rengini kaybetmesini n ilk sebebidir tartarlar. Eğer beyaz dişlerinizin lekelenmesini istemiyorsanız belli aralıklarla (genellikle 6 ayda bir kere) mutlaka temizlenmek zorundasınız. Aksi takdirde yani temizlenmediğinde dişler etrafında ve dişetleri içinde kendilerine ait yuvalar oluştururlar. Bu yuvalara dişeti cebi denir. Dişeti cebi oluştuktan sonra içindeki diş taşı büyür ve dokuda yabancı madde reaksiyonuna yol açar. Bu da ağzımızda dişeti iltihabı olarak kendini gösterir. Dişeti iltihabına gingivitis denir. Böylece sizin hayalinizi kurarak gülümsemenizle etkilemeye çalıştığınız kadınlar sizden bir bir uzaklaşır.

En çok aldığım soru ise; diş taşı temizliğinin dişe zarar verip vermediğidir. Hatta bu sorunun devamında “temizlik sırasında diş mineleri çizilir mi?” veya “bir kere temizletince hep ister mi?” gibi sorular da ardı ardına gelir. Hayır, diş taşı temizliği dişlere zarar vermez. Hatta ağzınız için yaptırabileceğiniz en faydalı, kısa sürede yapılan, en rahat ve en ucuz işlemdir. Bunun yanı sıra düzenli temizlik yaptırarak birçok ağız ve diş probleminin de önüne geçebilirsiniz.

Aslında bakarsanız sağlıklı dişeti kanamaz . Eğer fırçalarken, sert gıdalar yerken veya kendiliğinden oluşan dişeti kanamanız varsa vakit kaybetmeden diş hekiminize başvurmalısınız. Muhtemelen diş etlerinizde iltihap olabilir. Ayrıca kötü ağız kokusu da iltihabın habercisidir.

Dişeti kanaması, kötü ağız kokusu ve ağızda kötü tat, dişetlerinde yanma, dişetlerinde çekilme ve açığa çıkan kök yüzeylerinde hassasiyet, dişeti kenarlarında veya dişler arasında, diş taşlarına bağlı siyah alanlar, diş ile dişeti arasından iltihap gelmesi, dişlerde sallanmalar, uzamalar, dişler arasında açılmalar, dişetlerini kurcalama isteği, dişeti hastalığının temel belirtileri. Her zaman söylediğim gibi siz diş ve ağız bakımınıza biz kadınlardan daha çok değer veriyorsunuz. Bu yüzden dişlerinizi tartardan korumak bu alanda yapabileceğiniz ilk işlem.

Unutmayın; erken teşhis ve tedavi her zaman daha kolay ve daha ucuzdur.

Gülüşünüz avantajınız olsun.

İlgili Yazılar

Yorum Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.