Dişler Nasıl Fırçalanmalı

Yazar Aslı Ercanlı

Aslı ErcanlıTam bir diş sağlığının yapılmasını isteyen erkekler için…

Yapılan araştırmalara göre Türk halkı olarak diş sağlığımıza yeterince önem vermiyoruz. Dişlerimizi fırçalıyoruz ama nasıl fırçalıyoruz. Diş ipi ise hak getire. Erkeklerin dikkat ettiklerini hep söylemişimdir. Ama yine de ağız sağlığı konusunda listenin neredeyse sonlarında yer alıyoruz.

Ağız sağlığı sadece dişleri fırçalamaktan ibaret değil. Yani dişlerimizi fırçaladığımız vakit ağız sağlığımızı tamamladığımız anlamına gelmez. Öncelikli olarak diş sağlığımızı korumak ve bu sağlığın devamını sağlamak için bir diş hekimine altı ayda bir gitmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz.

Dişler Nasıl FırçalanmalıDişlerimizi fırçalarken yine dikkat etmemiz gereken bazı noktalar var. Diş fırçası seçimi ve diş macunu seçimi de son derece önemli. Diş fırçasını seçerken diş yapımızı bilmemiz gerekiyor. Eğer hassas dişlerimiz varsa sert fırça seçimi doğru olmaz. Bakımına, dişlerine önem veren erkeklerin seçimlerini nasıl yaptıkları önemli. Hangi erkek bakımının, hijyeninin yarım kalmasını ister ki?

Diş macunu seçimi de en az diş fırçası seçimi kadar önemli. Günümüzde o kadar diş macunu markası var ki seçim yapmak aslında biraz zor. Diş etinizin yapısı, dişinizin hassasiyeti konusunda diş hekiminize danışarak seçim yapabilirsiniz. Aşındırıcı içeren ve beyazlatıcı olan macunları çok uzun süre kullanmayın derim. Diş sağlığında diş ipi kullanımını es geçsek de diş ipi hijyenin demir başlarından. Diş ipi kullanımını atlarsak diş fırçasının ulaşamadığı yerlerde artıklar kalabilir. Bunun yaşanmaması için diş ipini şiddetle önerim.

Peki, daha temiz bir ağız için dişler nasıl fırçalanmalı?

Diş fırçasını 45 derecelik bir açı ile diş ve dişeti birleşimine yerleştirin ve ufak dairesel hareketlerle, dişetinden dişe doğru, diş yüzeylerini fırçalayın. Dişlerin dil ve damak tarafına bakan iç yüzeylerini aynı dairesel yöntemle fırçalamak daha sağlıklı olacak. Ön dişlerinizin iç ve arka yüzeyini temizlemek için dişlerinizi, fırçanızın ucuyla aşağı ve yukarı küçük hareketlerle fırçalayın. Fırçayı dişlerinizin çiğneme yüzeylerine yerleştirin ve ileri geri hareketleri deneyin.

Erkeklerin unutmamaları gereken bir nokta daha var. Dilinizi fırçalamayı unutmayın. Düzenli diş hekimi kontrolü, düzenli olarak dişleri fırçalama, diş ipi kullanma ağız hijyeninin olmazsa olmazlarıdır. Ama eğer hijyenin tam olarak sağlandığını istiyorsanız dilinizi de fırçalayın.

Bu işlemi diş fırçanızla yapabileceğiniz gibi özel dil fırçalarıyla da yapabilirsiniz. Dil üzerindeki girintiler bakterilerin yerleşmesi için çok idealdir. Hekiminiz tarafından aksi önerilmedikçe günde iki kez diş fırçalamak yeterlidir. Fırçalama belli bir sıra dâhilinde yapılmalıdır. Yani önce üst dişlerinizin dış yüzeyleri, ardından damak yüzeyleri, sonra da çiğneyici yüzeyler, daha sonra alt çeneye geçilmeli. En olarak iç ve çiğneme yüzeyleri fırçalanarak işlem tamamlanmalıdır.

Yazıyı okuyan erkeklerin kafasında bir soru işareti belirmiştir.

Neden dilinizi de fırçalamanız gerekiyor?

Ağızdaki bakteriler, kötü ağız kokusu, dişeti problemi ve çürüklere neden olabilen bakteri plağı oluştururlar. Diş fırçalama ve diş ipi kullanılması bu bakterilerin sadece bir kısmını yok eder. Bakteriler aynı zamanda dilin üzerinde de yaşarlar. Dil üzerindeki bakteriler kötü ağız kokusunun başlıca nedenlerinden biridir. Ağzınızda ne kadar çok bakteri mevcutsa kötü ağız kokusu ve sağlık problemleri gelişmesi olasılığı da o kadar artar.

Rutin ağız bakımınıza ilave olarak günde iki kere dilinizi temizleyin. Bu işlem ağızınızda mevcut olan bakteri sayısının azalmasına yardımcı olacaktır.

Gülüşünüz avantajınız olsun?

Aslı Ercanlı
Erkek Magazin Diş Sağlığı Yazarı

İlgili Yazılar

Yorum Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.