Grid internet

Yazar Erkek Magazin

Grid internetOmuz Omuza internet “grid internet ” Herhalde internetin yeni yeni ortaya çıktığı bir dönemde, insanların internet aracılığıyla fotoğraf, müzik ya da video paylaşılacağı söylense çok garip karşılanılırdı.

Ancak bugün, varolan internet ihtiyaçlarımızı gidermekten gittikçe uzaklaşıyor. Sık sık teknoloji sayfalarını ziyaret ettiğinizde internetin artık SOS vermeye başladığı yönünde çeşitli açıklamalar okunabiliyordu. Bazı uzmanlar artık IP adreslerinin yetersiz kalmayacağından dem vururken bazıları da video paylaşım sitelerinin, interneti “yiyip bitirdiği” yönünde ifadeler kullanıyordu. Bu sorunlara cevap World Wide Web?in (WWW) çıktığı yerden yani CERN’den geldi.

 

İsviçre?deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi olan CERN, “omuz omuza internetin” varolan internetin yerini alabileceğini bildirdi. Tabii CERN’deki bilim adamları “omuz omuza” ifadesini kullanmıyor. Onları tabiri “grid.” Grid, bilgisayarların işlem ve veri depolama kaynaklarını, internet üzerinden paylaşmalarını ve onbinlerce, yüzbinlerce, hatta milyonlarca bilgisayarın, tek bir süper bilgisayarmış gibi çalışmasına imkan veren bir ağ teknolojisi anlamına geliyor. Times gazetesi, grid’i tanırken “süper hızlı internet” tabirini kullanıyor. Gazete, grid ile bütün internet kullanıcıların rüyalarının gerçekleşeceği vaadinde bulunuyor. Mesela, çok istediğiniz bir film, saniyeler içinde kendi bilgisayarınıza indirebileceksiniz. Warcraft gibi online oyunlarda yüzbinlerce kişi aynı anda oyun oynayabilecek. Şimdiki kısıtlamaları düşündüğünüzde bu çok büyük bir adım.

Türkiye gibi ülkelerde Mp3 parçalarını indirmek için ne kadar beklediğimiz düşünülürse bunlar hayal gibi geliyor. Peki Grid ne zaman geliyor? Aslında “ağzımız sulanmışken” bir kötü haber vereyim. Grid, normal kullanıcının hayatına hemen girmeyecek. Öncelikle akademik çalışmalar için kullanılacak.

CERN’deki uzmanlar, gelecek yaz aylarında büyük bir deney gerçekleştirecek. Deneyde bilim adamları, evrenin başlangıcı kabul edilen ?Büyük Patlama?nın, laboratuar ortamında simüle etmeye çalışacak. Büyük miktarda bilginin açığa çıkacağı bu deneyde, bilim adamları küçük bir bilginin gözden kaçmasını bile istemiyor. Bu nedenle bilim adamları, Grid’i geliştirdi. Bu amaç için kullanılacak Grid’in günlük hayatımıza girmesinin çok uzun vakit alacağını düşünmüyorum.

Mert Ali Kaya
Erkek Magazin Teknoloji Yazarı

İlgili Yazılar

Yorum Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.