Güzel Adamlar: Kemal Sunal

Yazar Erkek Magazin

Kemal Sunal…Bazen sadece adını yazmak bile yeterli gelir bir insanı anlatmaya…Ne kadar anlatmaya çalışırsanız çalışın, adının dışında kolaylıkla cümleler kuramazsınız. Ama…O koskocaman bir dev, Türk sinema tarihinin adı altın harflerle yazılan bir devi…ErkekMagazin.com’un “güzel adamlar” listesinde yeri olan, büyük bir oyuncu ve de iyi bir adam…

Bugün Kemal Sunal’ın doğum günü…İyi ki doğdun, iyi ki vardın…İlk “Güzel Adamlar” hikayemiz de sen oldun…

Güzel Adamlar Kitabı Kemal Sunal

İnsanın bazen hayat akışında can sıkıntısı şeyler olur, kızgınlık olur, üzüntü olur veya benzeri şeyler…İşte Türk insanı için bunun ilacı, çoğu zaman Kemal Sunal olmuştur. O kadar ki, belki aynı filmleri onlarca, hatta yüzlerce kez izleyerek o an sıkıntılarımızdan kurtulduk. Güldük ve hala ilk günkü gibi gülmeye devam ediyoruz.

Bir Tosun Paşa’yı nasıl es geçebiliriz…Sevmemek mümkün mü? Veya ekrana o geldiği anda takılı kalmamak…

Güldürmek ve bunu başarmak, insanların kalplerine girmek kolay olmasa gerek. Kemal Sunal bunu başarabilen bir insandı. Filmlerinin yanında hayatında hiç bir olaya karışmadan, mütevazı bir yaşam sürmek ve iyi bir insan olması da gerçekten etkileyici bir durum. Bunu yanında Türk toplumunu pozitif anlamda etkilemesi tez konusu olmuştur.

Filmlerinde genellikle iyi yürekli, saf, temiz,  bazen tatlı bir uyanık, bazen de Tosun Paşa’da olduğu gibi hafif deli tipleri oynamıştır. Tosun Paşa her zaman favorimizdir. Ama çoğu filmlerinde güldürmenin yanında, sisteme başkaldıran, eleştiren, sorunları gösteren karakterleri canlandırmıştır. İşte bu inceliği anlamak da önemli bir ayrıntı.

Gelin Kemal Sunal’ın yaşam hikayesine geçelim..

KEMAL SUNAL

Kemal Sunal ResmiKemal Sunal, 1944 yılında İstanbul Küçük Pazar semtinde doğdu. Orta halli bir ailenin çocuğuydu. Belki böyle olması filmlerinde bu tür karakterlerin hikayelerini güzel bir şekilde yansıtmasına önemli bir etkendi.

İlkokulun ardından belki de hayatını büyük anlamda yönlendirecek olan Vefa Lisesi’ne girdi. Vefa Lisesinde oynadığı “Zoraki Tabip” adlı tiyatro oyunuyla sanat hayatına giriş yapmış oldu. Ardından felsefe hocasının yeteneğini keşfetmesiyle,  Kenterler Tiyatrosu’nda profesyonel sanat hayatına başladı.

Sinema için keşif ise, yine unutulmaz filmlere imza atan ve bir ekol olan Ertem Eğilmez sayesinde oldu. Devekuşu Kabare’de oynadığı bir oyun sonrasında Ertem Eğilmez tarafından çok beğenilerek, 1973 yılında “Tatlı Dillim” adlı filmle sinemaya geçiş yapmış oldu.

Başta “Hababam Sınıfı” İnek Şaban olmak üzere, geniş kadrolu filmlerde önemli karakterleri canlandırdı. Kemal Sunal 82 filmde rol aldı.

3 Temmuz 2000 tarihinde filmlerini emanet ederek bu yaşamdan ayrıldı.

NASIL BİR İNSAN?

Hayatı boyunca filmlerinin aksine çok mütevazı bir yaşamı oldu. Hatta çoğu zaman soğuk olarak nitelendirilmesine rağmen bu konuda en önemli açıklamayı eşi yaptı. Gül Sunal “Kemal utangaç biriydi. Çok mütevazıydı”

Kemal Sunal - Gül Sunal Çifti

 

İşte bazen insanları anlamak için bilmek ve ayrıntılara bakmak lazım. Düşünebiliyor musunuz, Kemal Sunal’ın utangaç olması…Oysa filmlerinde nasıl roller, nasıl hikayeler ama işte…Kemal Sunal iç dünyası geniş, bunu filmleriyle yansıtan bir adamdı.

Çok hüzünlüydü bir kere. Ona ne yaparsanız yapın ya da o size ne yaparsa yapsın en sonunda ?Aman üzülmesin? dersiniz. Bebek gibi. Hepimize merhamet duygusunu çok ağır yaşatıyordu.

 

NASIL BİR HAYAT

Kemal Sunal, bir tiyatro oyunu sırasında göz göze geldiği Gül Sunal ile 1975 yılında evlendi. Ezo ve Ali adını koydukları 2 çocukları oldu.

Kemal Sunal belki mütevazı hayat şartlarında çoğu zaman zorluklar çekerek yaşamını sürdürdü. O kadar film ve milyonlara ulaşmasına rağmen hayat şartları belli bir zaman zorluklar içerisinde geçti. Hatta çoğu zaman arkadaş çevresi tarafından bir filiminde canlandırdığı gibi “varyemez” olarak adlandırıldı. Oysa yaşamın gerçekleri çok farklı.

İşte Gül Sunal’ın söylediği bazı gerçekler…Hürriyet Gazetesine Gül Sunal’ın verdiği röportaj’dan alınmıştır.

19 Ocak 1975?te evlenmeye karar verdiğimizde, Salak Milyoner, Köyden İndim Şehire, Hababam Sınıfı, Salako, Yalancı Yarim gibi birçok film çekmişti. Bir ev tuttuk. Orada iyiydik, hamileyken doktor nemden dolayı oturmamamı söyledi. Ezo ve Ali?yi ilk kez o eve götürdüm geçenlerde. İnanamadılar. O kadar nem kokusu vardı ki evde. Misafir geleceği zaman patates kızartırdık, kızartma kokusu rutubet kokusunu bastırsın diye. Ama biz mutluyduk, bugün yine gider otururum, Kemal?in olması şartıyla tabii.

Paranız yok ama neşeniz varmış. Bugün sanki paramız yoksa neşemiz de yok…

Neyi sevdiğinizi biliyorsanız mutlu oluyorsunuz. Şimdi mutlu olmamalarının nedeni doyumsuzluk.

Ve yine aynı röportajda Eşi Gül Sunal’ın bile sonradan öğrendiği bir gerçek daha…Kemal Sunal’ın durumu olmayan ailelere yardımı ve gizli gizli çocuk okuttuğu gerçeği…İşte hayatın bize gösterdiği değerlerinden biri…

Bütün bunların yanında filmleri binlerce kez yayımlanması ve telif haklarından uzak durumda olması gibi bir gerçek de var. Bugün sadece Kemal Sunal’ın filmlerini yayınlayarak bile ayakta duran kanallar var. Başka bir ülkede olsa telif haklarından dolayı milyonerler listesine girmişti. Düşünün binlerce kez filmleri yayımlanan biri…

Ama işte hayat…

Son olarak, Kemal Sunal çevirdiği filmler, oynadığı karakterlerle bizim dertlerimiz unutturmuş, keyiflendirmiş, bazen de hüzünlere atmıştır. Kesinlikle hakkını ödeyemeyiz.

Tek bir şey kalıyor geriye…

Mekanın cennet bahçeleri olsun…Sevgi, rahmet ve saygıyla anıyoruz…

 

sevgiler…

“Güzel Adamlar”

Erkekmagazin.com
Tosun Paşanın yaverleri…

İlgili Yazılar

Yorum Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.