Mükemmeliyetçi Erkekler

Yazar Aslı Ercanlı

Aslı ErcanlıErkekler, erkekler, erkekler. Her şeyin mükemmel olmasını isteyen, kusursuzluğu yakın zamanda elimizden alacak mükemmeliyetçi erkekler. Dişlerinin bembeyaz olmasını ve bembeyaz dişlerin gülümsemelerinde inci gibi parlamalarını isteyen erkekler. Artık beyaz dişler, diş beyazlatma da erkekler için yeterli gelmiyor.

Bildiğiniz gibi bakımı iyi yapılmayan dişler zamanla yıpranmaya başlar sonunda da kaçılmaz durum diş kayıpları meydana gelir. Fakat dişin tamamen kaybını önlemek için dolgular yapıyoruz. Çok uzun süredir yapılan amalgam dolgular, kompozit dolgular ve erkeklerin her geçen gün daha çok tercih ettiği porselen dolgular.

Dolgular dişin kayıp kısmında telafi amaçlı oldukları için kullanılan malzeme ve estetik son derece önemli. Dolgularda kullanılan malzeme ve estetik görünüm son derce önemli dedim ama önemli olan bir diğer nokta da uygulamayı yapan eller. Kafanıza takılan sorulardan biri de sancılı olup olmadığı. Uygulamayı yapan eller ne kadar usta ise o kadar hafif ve kolay bir uygulama aslında. Günümüzde kullanılan üç çeşit dolgu materyali var.

Erkek Diş SağlığıGünümüzde kullanılan en eski dolgu malzemesi olan amalgam yani gri dolgular yaklaşık olarak 150 yıldır kullanılıyor. İçeriğinde civa, gümüş ve bazı metal alaşımları kullanılıyor. Eğer ağzınızda yirmi yıllık amalgam dolgularınız varsa hekim olarak yakından baktığımızda sekonder çürükler ve nekrozlar görebiliyoruz. Ayrıca son yapılan araştırmalarda amalgamın sert yapısı, çiğneme sırasında dişe uyum sağlayamadığı için dişin içinde mikro çatlaklara yol açtığını görüyoruz.

Amalgam dolguların siyaha yakın gri olması estetik olarak da erkek hastamın şikâyet ettiği bir durum. Ayrıca dolgunun diş boşluğuna tutunabilmesi için çoğunlukla dişin gerekli olmayan bazı sağlıklı bölgelerini de hazırladığımız dolgu boşluğuna ilave etmemiz gerekiyor. Bu işlem de gereksiz olarak daha büyük hacimli dolgular yapmamıza neden oluyor.

Bir diğer dolgu çeşidi ise kompozit yani beyaz dolgular diş hekimliğindeki gelişmelere paralel olarak son yirmi yılda geliştirilmiş dolgulardır. İlk keşfedildikleri dönemde amalgama rakip olamayacak kadar dayanıksız olmalarına rağmen, mikro partikül teknolojisindeki inanılmaz gelişmeyle beraber, amalgamdan çok daha üstün bir dayanıklılık seviyesine ulaştılar. Kompozit dolguların amalgama üstünlükleri sadece dayanıklı olmalarında değil. Kompozit dolgunun yerleştirilebilmesi için sadece çürük kısmın temizlenmesinin yeterli, dolgunun tutuculuğunu sağlamak için eksta kesime ihtiyaç duyulmuyor ve diş renginde hazırlanmaları gibi kompozit dolguların belli başlı üstünlükleri var. Hatta günümüzde bazı kompozitlerin sahip olduğu “bukalemun efekt” ‘sayesinde üzerine konduğu dişin rengini alması da mümkün. Bu sayede başvuran erkek hastalarımın birçoğu amalgam dolgular yerine kompozit dolguyu merak ediyor, yapılıp yapılamayacağını soruyor.

Gelelim son zamanlarda en çok tercih edilen ve dişin üzerinde yabancı bir maddenin olduğunun çok zor anlaşılacağı dolgu çeşidine. Eğer ağzınızda dolgu yapılamayacak kadar büyük bir madde kaybı varsa, bir dişinizi kuron kaplamak yerine sadece basit bir ölçü alarak eksik kısımları porselenden hazırlayıp orijinal dişi kullanmaya devam edebilirsiniz. Bu ancak porselen kaplama sayesinde mümkün. Ayrıca dişeti seviyesinin altına inen çürüklerde veya dişin içine çivi yerleştirilmesi lüzumu görülen çürüklerde de porselen dolgu yöntemi, dişe iki seansta mükemmel diş görüntüsü ve fonksiyonu kazandırılabiliyor.

Porselen kaplamaların size sunduğu en büyük şans ise laboratuvarda hazırlandığı için son derece parlak yüzeye sahip olursunuz. Yani kendi diş renginiz gibi parlak ve beyaz üstelik kendiniz gibi doğal bir görünüme porselen sayesinde kavuşabilirsiniz. Bembeyaz dişlerinin dolgularla gölgelenmesini istemiyorsanız, erkeksi gülüşüme kara lekeler vurulmasın diyorsanız emin olun porselen dolgular size uygun.

Gülüşünüz avantajınız olsun?

Aslı Ercanlı
Erkek Magazin Yazarı

İlgili Yazılar

Yorum Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.