Öpüşürsen Bulaşır

Yazar Aslı Ercanlı

Aslı ErcanlıAğız sağlığını tehdit eden birçok tehdit var. Tükettiğimiz yiyecek ve içecekler, kullandığımız diş fırçası ve diş macunu ya da ağı sağlığının yeterince yapılmaması bu tehditlerin sadece bir kısmı. Özellikle yanaklarda çıkan yaralar ağız sağlığımızı tehdit edenlerden biri.

Ağız içinde çıkan yaralar günlük hayatımızı çok fazla etkiler. Her ne kadar kadınlar bu konuda takıntılı olsa da bazı erkekler de yanakta çıkan yaralar yüzünden tedirgin olabiliyor. Yemek yemenizi, konuşmanızı engelleyecek kadar acı verdiği için biz kadınların dayanıklı olduklarını bildiği erkekler bile bu yaralar karşısında bazen çaresiz kalabiliyor. Sabırsız olanlarınız için iyi bir haber 5-10 gün boyunca yerini benimsedikten sonra geçerler. Yanakta çıkan yaralardan en sık rastladıklarımı aftöz ülserler ve uçuklardır.

Dil, yumuşak damak, dudak, yanak içi gibi bölgelerde görülen küçük yüzeysel ülserlere aftöz ülserler deriz. Yaklaşık 5-10 gün içerisinde kendiliğinden geçmesine rağmen oldukça ağrılıdır.

bulaşırHer şeyin başı stres deriz ya her zaman gerçekten de öyle. Aftözler de strese bağlı olarak ortaya çıkıyor. Özellikle de sizin biz kadınlara göre daha stresli olduğunuzu kabul etmemiz, bu aftözlere yakalanma riskinizin yüksek olduğu anlamına geliyor.

Lokal travma, asitli yiyecekler, lokal tahrişler, aftöz ülserlerin diğer nedenlerinden. Erkekleri sevindiren tarafı ise herhangi bir yolla bulaşıcı olmaması ve başka bölgelere de yayılmaması.

En sık rastladığımız yaralardan biri de uçuklar. Daha çok dudak çevresinde görülen içi sıvı dolu keseciklere uçuk diyoruz ve bir kaç saat gibi kısa bir süre içinde patlayarak çok ağrılı yaralara dönüşüyorlar. Uçuğun nedenlerine baktığımızda ise Herpes Simlex adını verdiğimiz bir virüsü görüyoruz. Yerleştiği bölgede sessiz, sinsi bir şekilde fırsat kolluyorlar. Stres, ateşli hastalık, travma, korku, hormonal değişiklikler, güneş ışığı gibi etkenlerle aktif hale geçiyor.

En kötü taraflarında ise aynı bölgeye yerleşerek daha sonra yeniden çıkması ve ne yazık ki bulaşıcı olmasını sayabiliriz. Dudak çevresinde ortaya çıksa da daha sonra göz, burun, yanaklar ve hatta genital bölgelere sıçrayabilir.

Bulaşmasına engel olmak için; Uçuk bölgesindeki kabarcıkları patlatmayın, uçuk bölgesine dokunmayın, dokunursanız ellerinizi sabunla yıkayın. Uçuk üzerine rastgele merhem vs.tatbik etmeyin. (özellikle antibiyotikli merhem kesinlikle kullanmayın. Havlu, bardak gibi kişisel eşyalarınızı ayırmak da uçuklardan korunmanın en basit yöntemlerinden. Tokalaşmayı sevmeyen siz erkeklerin rahatlıkla uygulayabileceği bir yöntem ise öpüşmekten ve yanak temasından kaçınmak.

Kendinizin uygulayabileceği korunma yöntemlerinin yetersiz kaldığını düşünüyorsanız Laserle yapılan bio-stimülasyaon uygulamalarını da tercih edebilirsiniz. Bu uygulamanın ardından aynı bölgede tekrar ortaya çıkmadığı görülmüştür. Ayrıca %5 asiklovirli merhem ile semptomatik tedavi sizi rahatlatabilir.

Aslı Ercanlı
Erkek Magazin Ağzı Sağlığı Yazarı

İlgili Yazılar

Yorum Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.