Ramazan’da Ağız Bakımı Önemli

Yazar Aslı Ercanlı

Aslı ErcanlıOn bir ayın Sultanı Ramazan-ı Şerif geldi çattı. Müslüman âlemi için ayların en hayırlısı olan Ramazan Ayı?nda dini görevlerini yerine getirmek isteyenler oruç tutar. Bu bir aylık Ramazan orucu sadece manevi hayatımızda değil genel sağlığımızda da değişimlere neden olabiliyor. Öyle ki hava sıcaklıklarıyla beraber düşündüğümüzde ağız ve diş sağlığımızda etkileniyor. Bu haftaki yazımda bir ay boyunca daha sağlıklı ve rahat bir şekilde oruç tutabilmeniz için püf noktaları aktaracağım.

Ramazan’ın yaz aylarına denk geldiği bugünlerde oruca bağlı uzun açlık süresi, ağız kokusunu rahatsız edici boyutlara ulaştırıyor. Özellikle diş taşı ve çürük açısından bakımı ihmal edilmiş ağızlarda var olan bakterilerle kendisini daha çok hissettiren ağız kokusu, açlık ile birleşerek daha kötü bir hal alıyor.

Erkeklerden bu dönemlerde partnerlerinden eksik not alabiliyor. Bu nedenle ramazan öncesi kişisel sağlık ve çevreyi rahatsız etmemek için mutlaka profesyonel ağız bakımı yaptırılması gerekiyor.

Ramazanda Diş BakımıOruç sırasında ağız kuruluğunu önlemek de ayrıca önem kazanıyor. Diş macunlarına köpürme özelliği kazandıran sodyum lauril sulfat maddesi, maalesef ağız kuruluğuna yol açıyor, bu nedenle, sahurda dişleri bu tip maddeler içeren diş macunları ile fırçalamaktan kaçınmak gerekiyor. Piyasada bulunan macunlarda bu maddeye sıklıkla rastlandığı için de fırçalama işleminden sonra ağız bol su ile çalkalanmalı veya fırçalama sonrasında bir bardak su içilmelidir.

Ayrıca iftar ve sahurda hızlıca yenen yemekleri sindirmek için gazlı içecek kullanımı sıklığı da artıyor. Bu nedenle dişlerin asit erozyonuna maruz kalmasını önlemek için asitli içecek tüketimi sınırlandırılmalı veya arkasından ağız suyla çalkalanmalıdır.

Halk arasında yanlış bilinen bir gerçek de yemek yenmediği saatlerde dişleri fırçalamanın gereksiz olduğu inancıdır. Oysaki bakteriler ağız ortamında her zaman vardır ve özellikle tükürükteki bakteri sayısı oldukça fazladır. Ayrıca yemek yenmediği için ağız ortamındaki sirkülasyon ve tükürüğün yıkama etkisi azaldığından bakterilerin üremesi için daha kolay bir ortam oluşur. Bu nedenle kahvaltı yapılmasa bile dişler sabah kalkıldığında ve yemek yenmese de gün içinde mutlaka fırçalanmalıdır.

Bu fırçalamalar esnasında orucu bozulacak diye macun kullanımından kaçınan kişiler için illaki macun kullanımı gerekmez, önemli olan fırça ile mekanik temizlenmenin sağlanmasıdır. Öte yandan antiseptik gargaranın, diş ipi kullanımı ve dilin fırçalanması da bakterilerin oluşumunu engelleme bakımından önemlidir. Sigara, ağız kuruluğu ve ağız kokusuna da neden olduğundan iftardan ve sahurdan sonra sigara içenler mutlaka ağız bakımı yapmalıdırlar.

Bu süreçte diş çekimi ve tedavisinin yapılır mı yapılmaz mı merak ediliyor. Bu konuda içinizi rahatlatayım, anestezi yapılmadan uygulanan işlemlerde oruç bozulmaz. Ayrıca işlem sırasında kişi ağzını temizlemek için kullandığı suyu yutmadığı sürece bir problem yaşanmaz.

Gülüşünüz avantajınız olsun…

Aslı Ercanlı
Erkek Magazin Ağız ve Diş Sağlığı Yazarı

İlgili Yazılar

Yorum Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.