Uyuyamıyorum ! İyi Bir Uyku İçin Ne yapmalı?

Yazar Erkek Magazin

uykusuzlukHayatımızın neredeyse üçte birini uykuda geçiriyoruz. Basit bir hesapla 60 yaşında biri 20 senesini uykuya ayırıyor. Yani hayatımızın 40 yılını iyi geçirebilmek için 20 seneyi feda ediyoruz. Düşününce bu çok büyük bir rakam…

Peki bu 20 yılı feda ettiğimiz süreçte yeterince verim alabiliyor muyuz ?

Kısaca cevaplamak gerekirse, hayır!

Özellikle son zamanlarda yapılan araştırmalarda uyku bozuklukları had safhaya ulaşmış durumda. Bu da uyku dışında geçirdiğimiz zamanların kalitesiz bir yaşama davetiye çıkardığını gösteriyor. Sağlıksız şehir yaşamı, düzensiz ve katkılı beslenme, alkol, stres vb. sorunlar uyku düzenimizi büyük sekteye uğratıyor.

Matematik hesabıyla bile ortaya çıkan durum şu ki, uyku  insan yaşamı için çok önemli bir konu. Yataktan uykusunu kalitesiz bir şekilde alan her insan mutlaka sağlık sorunları yaşıyor. Ve yine önemli bir ayrıntı pek çok hastalığı sadece iyi bir uyku düzeniyle önleyebilirsiniz.  Özellikle psikolojik rahatsızlıklarda direkt olarak etken bir konu.

Şimdi uyku düzeniniz için bir kaç ipucu vermeye çalışacağız. Bu öneriler kişiye göre değişeceğinden artık deneme yanılma ile size uygun olanı bulabilirsiniz. Yinede bu sorunu kendiniz çözemiyorsanız profesyonel bir yardım alın ve bir doktora başvurun.

Yatağımız

Uykunun ne kadar önemli bir konu olduğunu öğrendik, ömrümüzün üçte biri peki yatağımız önemli mi? Tabii ki çok önemli! Takım elbisenize, giyiminize, elektronik eşyalara binlerce lira harcarken bunu sakın göz ardı etmeyin. Mutlaka iyi bir yatak edinin.

Yatakta rahat edebileceğiniz yastık ve yatağınızın olması iyi bir gece uykusu geliştirilmesine yardımcı olur. Aslında bu rahatlık kişisel olduğundan, sert veya yumaşak yatak konusunda hangisinde rahat ederseniz onu seçmeniz gerekecektir. Sizin için neyin işe yaradığını bulmak için deneme yapmanız gerekebilir.

Yatağa Gitme Vakti

Yatmadan önce sıcak bir banyo yapabilirsiniz bu vücudunuzu gevşetir ve rahatlatır. Eğer evliyseniz eşinizden masaj yapmasını isteyebilirsiniz.

Kesinlikle ve kesinlikle odanıza bilgisayar ve televizyon koymayın. Hatta abartılı bile gelse artık akıllı bilgisayar haline gelen cep telefonlarınızı kapatın. Eğer hafif ve rahatlatıcı müzik uyumanıza yardımcı oluyorsa ki olabilir bunun için alternatif bir elektronik eşya kullanabilirsiniz.

Yatmadan önce uykunuzu getirebilecek rahatlatıcı bir aktivite edinin. Kitap okumak önerdiğimiz şeylerden bir tanesi ve faydalı olabilir. Nefes egzersizleri, dua, namaz, yoga yapabilirsiniz.

Karanlık önemli bir etken mutlaka karanlık bir ortam sağlamaya çalışın. Hücre yenileyici, bağışıklık sistemini düzenleyen ve yaşlanmayı geciktiren melatonin hormonu karanlıkta daha iyi salgılanıyor. Belki tuhaf bir bilgi fakat körlerin  kanser riski bu sebepten dolayı az. Melatonin 23 ve 03.00 saatleri arasında salgılanıyor, elektronik eşyalar salgılanmayı etkiliyor.

Mutlaka her gün en az 30 dakika boyunca doğal güneş ışığı alın.

Günlük egzersiz ve spor çok önemli. Günde 20 – 30 dakika kadar egzersiz yapın. Fakat bu egzersizi uyku zamanından 5-6 saat öncesi yapmaya çalışın.

Akşamları hafif bir beslenme tercih edin. Yatmanıza 3 saat kadar kala bir şeylere yememeye çalışın. İçecek olarak bitki çayları (papatya favorim) süt içebilirsiniz.

Alkol, sigara, kahve ve siyah çay uyku düzeninizi kesinlikle etkiliyor. Bu konu hakkında bir şeyler söylemek bile gereksiz.

Mutlaka bir düzen oluşturmaya çalışın, belli bir saatte yatmayı ve kalkmayı hedefleyin. belli bir zaman sonra vücut bu saat düzenine alışacaktır. Alarm kurmadan kalktığınızı göreceksiniz.

Bu yazdığımız önerilerin kişiden kişiye değişeceğini unutmayın. Güzel ve sağlıklı bir uyku düzeni için mutlaka size uygun bir neden ve etken bulabilirsiniz.

Burada ipuçları vererek asıl önemlisi konunun önemini göstermeye çalıştık.

ErkekMagazin.com, Türk erkekleri için sağlıklı ve güzel bilgiler vermeye devam edecek. Yorumlarınızla ve sosyal medyada önererek destek olabilirsiniz.

 

İlgili Yazılar

Yorum Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.