Vajinismus Nedir?

Yazar Erkek Magazin

Merhabalar! Ben Uzman Klinik Psikolog Asena ERGUN. Uzmanlık alanım Cinsel Terapi. Bakırköy PADEM Psikoloji’ de danışan görmekteyim.  Konumuz Vajinismus. Bu problemi yaşayıp araştırma yapan danışanlarımın bana özellikle söylediği bir cümle var ki sizinle paylaşmak isterim: “Bu kadar yaygın bir sorun olduğunu bilmiyordum!”. Vajinismus problemi ülkemizde her on kadından ikisinde görülmektedir. Cinsellik ile ilgili tabular, konuşulmaması gerektiği düşünülen cinsel sorunlar, halk arasında herhangi bir uzman görüşü alınmadan uygulanan çözüm yöntemleri; Vajinismus Probleminin gizli kalmasında büyük etkiye sahip. Ülkemiz sosyokültürel özellikleri göz önünde bulundurulduğunda bu durum oldukça normal kabul edilmekte.

Vajinismus probleminiz olduğunu düşünüyorsanız; haydi gelin birlikte bu probleme şöyle bir göz atalım: Öncelikle belirtmem gerekir ki Vajinismus bir hastalık değildir. Vajinismus, eşler arasında yaşanan bir “Uyum Problemi” dir.  İncesu, Cem (2004) Vajinismus’ u şöyle tanımlıyor: “Vajinismus, cinsel birleşme denendiğinde, vajinanın dış üçte birini çevreleyen kaslarda, yineleyici ya da sürekli bir biçimde oluşan kasılmalar ve şiddetli acı nedeniyle cinsel birleşmenin gerçekleşememesi ya da ağrılı/ sıkıntılı olarak gerçekleşmesidir. Bu kasılma istemsiz, yani kadının bilinçli kontrolü dışında gerçekleşen bir kasılmadır.  Bu kasılmaya tüm bedendeki kasılmalar, bacakların kapanması, adeta bir kitlenme, korku, cinsel birleşmeden kaçınma, girişin olmayacağı inancı eşlik eder. Nadiren, cinsel birleşme olmaktadır ancak kasılma sürdüğünden, cinsel birleşme ağrılı ya da sıkıntılıdır.

Vajinismus; çoğunlukla Cinsel Birleşmenin deneyimlenmesi ile ve zaman zaman da jinekolojik muayene sırasında fark edilmektedir. Cinsel birleşme sırasında kasılma, ağrı, acı, bacakların kasılarak istemsizce kapanması, tüm vücutta gerilme ve titreme, cinsel bölgeye dokunulduğunda partneri itme ve uzaklaşma isteği… vb belirtiler Vajinismus’ ta yaygın olarak görülür. Vajinismus sorunu yaşayan çiftler gerek toplumsal bakış açısı, gerek başarısızlık hissi, gerekse utanç ve kabullenmişlik duyguları ile uzun yıllar boyu bir uzmana başvurmaktan kaçınabilirler. Evliliklerinin üzerinden yıllar geçmiş olmasına rağmen cinsel birliktelik yaşayamamış ya da cinsel birliktelikleri ağrılı/ acılı geçmiş olan çiftler ülkemizde beklenilenin aksine oldukça fazla görülmektedir.

Vajinismus; hiçbir şekilde cinsel birlikteliğin gerçekleşemediği ya da cinsel birliktelik gerçekleşmiş olsa bile herhangi bir zaman sonra cinsel birleşmenin sağlanamaması ya da acılı/ sıkıntılı olması şeklinde iki tip olarak görülebilir. Vajinismus tedavisi %100 olan bir problemdir. Bir kadın doğum uzmanına başvurdunuz, fiziksel olarak hiçbir probleminiz olmadığını ve bu sorunun psikolojik kökenli olduğunu öğrendiniz ve cinsel terapistin yolunu tuttunuz. Bu süreçte neler yaşarsınız? Öncelikle Cinsel Terapistinize çift olarak gitmenizde fayda var. Çünkü yazının başında da belirttiğim üzere Vajinismus çiftin bir uyum sorunudur. Vajinismus tek başına kadının suçu ya da tek başına erkeğin hatası değildir. Vajinismus çiftin yanlış inançları, kulaktan dolma bilgiler ışında gerçekleştirdikleri yanlış öğrenmeler, edindikleri hurafe bilgilerin yarattığı tedirginlik ve geçmiş yaşamlarında maruz kaldıkları travmaların bir etkisi olarak ortaya çıkan bir uyum sorunudur ve tedavisi mümkündür. Tedavi sürecinde eşlerin birbirlerine desteği, inancı ve güveninin tam olması halinde kolaylıkla üstesinden gelebilecekleri bir süreçtir.

Vajinismus’ un pek çok nedeni vardır. “Bu neden benim başıma geldi? Neden böyle bir şeyi falanca kişi değil de ben yaşıyorum? Şimdi ne yapacağım? “ söylemleri bu sorunu yaşan her çiftin ve her kadının aşina olduğu söylemlerdir. Ancak bu söylemlerle kendinizi kaygılandırmak yerine, bir Cinsel Terapiste başvurmak ve bu sorunun kökenlerini araştırmak daha sağlıklı bir yöntem olacaktır. Terapistinize bu süreçte güvenmeli ve çekinmeden yaşadığınız problemi doğru bir şekilde aktarmalısınız. Unutmayın; yanlış ya da eksik bilgi verdiğinizde Terapistiniz çözüm yolu için sizin anlattığınız kadarıyla hareket edecek ve geri dönüşü yine size eksik bir şekilde olacaktır.

Vajinismus’ un sebebleri nelerdir?

Halk arasında yıllar boyunca söylenegelmiş bazı yanlış aktarımlar: Örneğin; “Falancanın yengesi ilk gecelerinde cinsel birleşme sırasında kilitli kalmış, kasılmışlar ve öylece doktora götürülmüşler”, “Filanca arkadaşım ilk gece çok acı çekmiş, şakır şakır kanaması olmuş ve çok canı yanmış” , “Falan komşunun kızlık zarı çok sert olduğundan canı çok yanmış, ağrılı olmuş”… vb. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Ancak unutmayınız ki hepsi birer hurafeden ibaret. Kulaktan kulağa yayılan yanlış bilgiler gereksiz bir korku ve kaygılı düşüncelere sebep oluyor. Dolayısıyla beyniniz otomatik olarak savunma moduna geçerek bu korkuları def etmek adına kasılma emri veriyor ve tüm kaslarınızı sizi korkularınızdan korumaya programlıyor. Oysa ki cinsel ilişki sırasında ağrı, kanama, acı hissi ya da kasılma gibi tepkiler görülmüyor. Partneriniz ile yeterli ön sevişmeyi sağlamış, birbirinize güven duygusu ile bağlanmış ve olumlu hislere odaklanmışsanız cinsel birleşmeniz sağlıklı ve normal birleşmelerde olduğu gibi ağrısız, acısız ve keyif verici olmaktadır.

Çocukluk çağında ya da herhangi bir dönemde yaşamış olduğunuz travmalar: Yaşadığımız travmalar, her ne kadar unutmaya çalışsak, yokmuş gibi davransak da hayatımızın bir döneminde mutlaka karşımıza çıkmaktadır. Travmatik yaşantılar, güven bağı olmayan anne-baba ilişkileri, tehdit edici yaşantılar Vajinismus problemini hiç ummadığımız bir anda tetikleyebilir ve birden bire ortaya çıkarabilir. Cinsel Terapi sadece Vajinismus’ u ortadan kaldırmayı değil, aynı zamanda bu travmaların üstesinden gelmenizi de hedefler.

Eşler arasında güven bağının yeterli kurulamış olması: Eşlerin birbirlerini duygusal olarak hazırlaması cinsel birlikteliğin sağlıklı gelişmesi için bir ön koşuldur. Çiftler birbirlerine güven duymalı, birbirlerinin isteklerini öğrenmeli ve bunlara uygun hareket etmelidir. Cinsel birliktelik karşılıklı doyum sağlamayan bir duruma geldiğinde; zevk, yerini ızdıraba bırakır. Cinsel Terapi eşlerin uyum sürecine yardımcı olarak sorunu ortadan kaldırmayı hedefler.

Vajinismus ile ilgili bilgi ve randevu almak için bir uzmanla görüşmekten çekinmeyin. Bu durum utanç verici, küçük düşürücü hissettirebilir. Ancak işin aslı ülkemizde pek çok insan bu sorunu yaşamaktadır. Bu sorun utanç verici değil, çözüm bulunduğunda hayatınızın geri kalanını sağlıklı ve mutlu geçireceğiniz; geçici bir problemdir. %100 tedavisi mümkün olan bir durumu utandığınız ya da çekindiğiniz için göz ardı etmeye çalıştığınızda kendi hayatınızdan da bir nevi vaz geçmiş oluyorsunuz. Cinsel Terapi danışanların mahremiyetinin korunduğu, gizliliğin sağlandığı profesyonel bir uzmanlık alanıdır. Bu alanda çalışmalarını sürdüren pek çok uzman, pek çok danışmanlık merkezi bulunmaktadır. Kulaktan dolma bilgilerle yanlış uygulamalar yapmak yerine vakit kaybetmeden bir uzmana görünmek ve çözüme emin adımla ilerlemek mümkün! Sağlıcakla kalın sevgili okur…

Asena Merve ERGUN

Uzman Klinik Psikolog & Cinsel Terapist

İlgili Yazılar

Yorum Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.