Erkeklerde En Sık Görülen Prostat Kanserinin Ameliyatı

Yazar Tuncay Taş

Tuncay TaşProstat sadece erkeklerde bulunan bir bezdir. Prostat kanseri 45 yaş üstü erkeklerde en sık görülen kanserdir. Prostat kanserinin sebebi kesin olarak bilinmemektedir, ama yaş ilerledikçe prostat kanserine yakalanma riskiniz de o kadar artar. Yakın ailenizden prostat kanserine yakalanan erkek sayısı fazla ise, sizinde hastalığa yakalanma riskiniz yüksektir.

Prostat kanseri yavaş ilerlese de ciddi bir kanser türüdür. Cerrahi operasyonla kanser dokusu ve prostatın vücuttan çıkartılması prostat kanserinin en sık tercih edilen en iyi tedavisidir. Ameliyatın çeşitli yöntemleri bulunmaktadır. Bunlar açık, laparoskopik ve robot yardımlı laparoskopik operasyondur.

Bu yöntemlerden ABD de en çok tercih edileni , robot yardımlı laparoskopik operasyondur. Robot yardımlı ameliyat daVinci Robotik Cerrahi Sistemi ile yapılmaktadır. Bu cerrahi sistem iki ana cihazdan oluşmaktadır. Cerrahın robotu kontrol ettiği kokpit ve robot kollarının yer aldığı konsoldur. Ayrıca hasta görüntülerin doktorun yardımcıları tarafından izlenebilmesi için bir de monitor bulunmaktadır.

davinci-robotik-cerrahi-sistemleri

Geleneksel açık cerrahinin aksine robotik yöntemde prostat kanserinin çıkarılması işlemi için 1 cm ve daha küçük 3 ya da 5 adet ciltten kesi gerekir. Cerrah bu minik kesilerin içinden cerrahi teleskop (küçük bir kamera) ve robot kolu girişli enstrümanlar yerleştirerek ameliyatı yapar ve kanseri ya da böbreğin tamamını çıkarır. İşlem sırasında 10 kat büyütülerek elde edilen görüntüler yardımıyla etrafındaki kanser olma riski taşıyan dokularda net olarak görülür, ameliyat sırasında gerekli görülen yerler patolojik olarak değerlendirmek üzere gönderilir. Hastaların çoğu ameliyattan sonraki 48 içinde evine geri döner. Hastaların ameliyattan sonra bir hafta süreyle istirahat ihtiyacı olur. Yapması gerekenler hakkında bilgilendirilir.

Kanser operasyonu sırasında kanama olası bir problemdir, ancak deneyimli robotik cerrahi birimlerde kanama ya bağlı herhangi bir komplikasyon olasılığı zayıftır.

Prostat kanserinin tedavisi cinsel yaşamı etkiler. Ameliyat penise giden sinirleri tahrip edebilir, ve bu ereksiyon (sertleşme) problemlerine yol açabilir.

Dr. Tuncay Taş
Erkek Magazin Üroloji -Cinsel Sağlık Uzmanı
www.tuncaytas.com

Sorunlarınız için Dr. Tuncay Taş İletişim
İstanbul Erkek Sağlığı Merkezi Kordinatörü
İletişim: 0-533 546 4550

İlgili Yazılar

Yorum Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.