Futbol ve Stadyumlarda Teknoloji

Yazar Uğur Karapaça

Futbol! Kimilerine göre bir spor, kimilerine göre endüstriyel bir olgu, kimilerine göre ise hayatın vazgeçilmez bir parçası. Tanımına ne derseniz deyin dünya üzerinde oldukça önemli bir yer kaplayan etkendir futbol.

Benim için tanımı biraz karışık. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu mezunu olduğum için spordan çok şükür anlıyorum. Aslında yüzeysel olarak bakarsam futbol benim için bir spor. Biraz derine inersek inanılmaz büyüklükte endüstriyel bir alan. Ama tribünde geçen zamanlara bakınca da futbol bir yaşam biçimi. Tuttuğunuz takım hangisi olursa olsun eğer gönülden bağlıysanız muhteşem bir tutkudur futbol. İşte bu tutku da diğer tutkular gibi gün geçtikçe, teknoloji ilerledikçe daha iyi noktalara geliyor.

Bu ay erkekmagazin.com’da kapak konumuz futbol ve elimden geldiğince futbolun teknolojik unsurlarını işlemeye çalışacağım.  Futbolda kullanılan krampon, top, forma gibi tribüncülerin, futbolseverlerin sevdiği iyi teknolojinin kullanıldığı ürünlerden çok, kötü teknolojiyi barındıran unsurları ele alacağım. Passolig, e-bilet, stadyumların teknolojileri vs.

Ve futbolun ilk konusu: Stadyumlar…

Teknolojik Gelişmeler ve Stadyumlara Yansıması

Stadyumlar Gelişiyor Mu? Geriliyor Mu?

Stadyumlarda teknoloji aldı başını gidiyor. Önceden otobüs bileti gibi biletlerle içeri girerdik şimdi turnikelerde barkod okutuyoruz. Hop! Barkodu okuttun, hemen tepede bir TV, ekranda senin resmin ve kimlik bilgilerin! Teknoloji sayesinde stadyum tanıdı seni. Girdin içeriye. Oturduğun koltuğuna. Bir de baktın bir ton kamera sana bakıyor. Afedersin osursan termal kamera ile görecekler. Tut yani. Hop, çıkardın akıllı telefonu. Artık akıllı stadyumlar, pardon arenalar var. WiFi dağıtıyor. Sabahlar olmasın. Gir hemen Facebook, Twitter falan. Hatta tribünde bir selfie yap, at Instagram’a. Ha bu arada maç başlamış, hatta gol bile olmuş ama sen o beleş internete o kadar daldın ki her şeyi kaçırdın. Sağlık olsun. Önümüzdeki maçlara bakacağız.

Stadyumlarda TvDemem o ki, stadyumda internete, televizyonlara, hatta ısıtıcılara bile gerek yok. O stadyumlar, arenalar bir arma uğruna beraber zıplayıp, maçı izlemeden, takımına destek olan insanlarla güzel. Bırakın telefonları.

Futbolda teknolojinin iyi yanlarını ele almadan kötü yanlarını ele aldım. Bir sonraki yazıda da iyi yönlerini ele alırız. Son olarak şunları söylemek istiyorum. Futbol, dolu stadlarla, meşalelerle, bayraklarla, panlartlarla, omuz omuza destek veren taraftarlarla güzel. E-Bilet, Passolig, güvenlik derken futboldan soğuduk. Ateşli Türk taraftarlar giderek oturduğu yerden “Aaaa!”, “Ooooo” diyen İngiliz taraftarlara dönüşüyor. Birilerinin cebi dolarken birilerinin tutkusu yok oluyor. Umarım Spor Bakanlığı, Türkiye Futbol Federasyonu vs. artık yetkili kimse bu sıkıntıları görür ve bu sistemi değiştirir.

Bizimkisi de bir umut işte.

İlgili Yazılar

Yorum Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.