Sağlıklı Dişler Sağlıklı Bir Vücut Demek

Yazar Aslı Ercanlı

Aslı ErcanlıAğız ve diş denildiğinde aklımıza hemen diş hekimi koltuğu ve acılar geliyor. Oysa ağız ve diş sağlığı iyi yapılmazsa ortaya çıkacak diş hastalıkları diğer hastalıklara da neden olabiliyor. Araştırmalar da ağız- diş sağlığının vücut sağlığımızı doğrudan etkilediğini ortaya koyuyor.

Ağızda görülebilecek olumsuzluklar önce ağız sağlığını tehdit ediyor ardından da genel sağlığımızı bozuyor. Örneğin diş eti hastalığına neden olan mikroorganizmalar diyabetin gelişmesinde de rol oynuyor. Yani diyabet hastalarında görülebilecek diş eti sorunları kan şekerlerinin seviyesini kontrol etmeyi zorlaştırıyor. Bu noktada yapılacak diş eti tedavisiyle hem kan şekeri hem de diyabet kontrol altına alınabiliyor. Doktordan korkan erkek hastaların bu tür hastalıklara yakalanma riskinin daha fazla olduğunu da belirtmek gerek.

Sağlıklı DişlerBir diğer örnek ise, Journal of the American Geriatrics Society dergisinde yer alan bir araştırmada kök yüzeyi çürüğüne sahip bireylerde kalp atışlarında düzensizlik riskinin arttırdığıdır. Araştırmacılar kök yüzeyi çürüklerinin genel sağlığın bozulmasının bir göstergesi olabileceğini belirterek ağzın da vücudun bir parçası olduğunun altını çizdiler.

Peki, ağız ve diş sağlığını nasıl koruruz?

Önemli olan diş sağlığını kaybetmiş bir ağızda yapılacak müdahaleler değil, daha adımlarımızı atmaya başladığımız zamandan itibaren gereken önemi vermek daha doğru ve sağlıklı. Dişin, diş etinin önemi anlaşıldığı andan itibaren dişler doğru ve düzenli bir şekilde fırçalanmalı, altı ayda bir diş hekimine kontrole gidilmeli ve yiyeceklere dikkat edilmeli. Diş sağlığının bozulduğunu gösteren ilk işaret diş çürükleridir. Diş çürükleri ile karşılaşmamak için sularda yeterli flor olmasına dikkat edin. Aşırı tatlı yiyecekleri tüketirken iki kere düşmekte de fayda var. Bu basit önlemlerle diş sağlığının korunduğunu siz de görecek ve daha mutlu olacaksınız.

Ayrıca diş fırçalamanın önemini zaten hepimiz biliyoruz. Ama önemli olan dişleri doğru bir şekilde fırçalamak. Çünkü gün içinde diş üzerinde biriken artıkları temizleyemedikten sonra diş fırçalamanın pek bir anlamı olmuyor. ?Diş fırçalamaktan başka bir şey yapmasanız da olur? gibi yargılar var ama bir hekim olarak bunun yanlış olduğunu bir kez daha söylemeliyim. Diş ne kadar fırçalanırsa fırçalansın fırçanın ulaşamadığı yerleri temizlemek için diş ipi olmazsa olmazlardan. Dişleri doğru bir şekilde fırçaladıktan, diş ipi kullandıktan ve düzenli olarak bir hekime gittikten sonra sağlıklı dişlerin önünde hiçbir engelin kalmadığını göreceksiniz.

Gülüşünüz avantajınız olsun?

Aslı Ercanlı
Erkek Magazin Ağız ve Diş Sağlığı Yazarı

İlgili Yazılar

Yorum Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.